Projects

PRUSSIA STREET

URBAN OASIS

During a time with an ever-growing urban population every square metre of vacant space becomes an opportunity for positive development.Critically, in respect with its surroundings, the effort in maximising a “landlocked” site’s potential is challenging with factors such as overlooking, overshadowing, building heights etc to be addressed. Any new housing development should acknowledge and minimise its impact on surrounding existing structures. Our student accommodation project for 203 beds on Prussia Street had to address these factors and to be properly placed in the long-established residential community in the heart of Stoneybatter. With the addition of the new campus at DIT Grangegorman in the near future there is an opportunity to foster dialogue with existing and new residential communities. Key design

Projects

AMAGER COMMONS QUARTER

URBAN ISLANDS

A blue-green delta landscape, like rivers flowing between characterful housing islands, and a loop for social activity, are the main elements of a proposal for a master plan for Amager Fælled Kvarter (Amager Commons Quarter) putting everyday life, nature and social fellowships at the centre. It sets the stage for the Commons’ unique nature as a shared recreational resource and the social grouting interconnecting the urban quarter’s sustainable city life. Community, activity and urban life in the middle of nature. URBAN AGENCY’s proposal for a new master plan for Amager Fælled Kvarter will preserve the special nature resources and recreational function of the area. The Metro just around the corner will be the basis for a new urban space where

Projects

Vault House

Private residence

This design for a mews house for a mid-terrace site at the rear of Fitzwilliam Square in Dublin offered the challenge of how to cater for contemporary living within the historical urban fabric. Avoiding pastiche, the aim was to reinvent the banal box typology of some mews schemes in the city, opting for four interlocking, offset vaults to create a dynamic series of outdoor and indoor spaces flooded with natural light. The vaults – inspired by the dominant stone arch on the lane – allow for an enfilade of grand rooms surrounded by a series of gardens and patios, despite the house being only 130m². The movement through the house has been imagined as a journey, with a series of

Projects

Vertical House

House reconfiguration & extension

This project started with the clients’ desire to have “their head in the sky and their feet on the ground”. The attic level offers magnificent views towards the mountains and Dublin Castle while the rear garden is bathed beautiful afternoon light. The ambition of the proposal was to offer it all. Rather than adhering to the usual “modern box extension” at the rear, the design of the house maximizes the footprint of the existing volume. To that end, the house has been carved out entirely, dropping the ground level to gain a 30% floor plate within the roof. A series of split levels platforms organised vertically throughout the house connect all the living and communal spaces physically and visually, while

Projects

Cupboard House

House reconfiguration & extension

A house that doubles as gallery gave rise to a series of flexible spaces that can be transformed by the occupant. An unroofed porch creates a chicane that provides both threshold and privacy. On entering, the living space is presented as a single volume stretching out to the garden beyond. This longitudinal space is served by an inhabited wall that opens up to reveal the kitchen, stairwell, fireplace and settee. All the essentials of daily living are thus housed behind a folding white wall. One of these openings conceals a hidden dimension – a light-strewn stairwell leading to the bedrooms above. The upper-level arrival hall is a place to linger, being glazed to the sky and lined in birch –

Projects

Brick a Back House

House renovation & extension

Located on a redbrick wall terrace in Irishtown, Dublin, one finds the wall folded right back into the interior to open a space for living space and a patio beyond. A single volume extends visually from the front door to the rear wall of the site where a variety of spatial conditions are overlaid, all differentiated by the degree of enclosure and the use of two contrasting materials: red brick and white marble. Three metres – two internal and one external – are added to the length of the existing house. Each metre is open, closed or glazed. This tripartite division of ‘air, earth and sun’ establishes an elemental structure that spans the width of the house. A blurring of

Projects

Plastic House

House renovation & extension

A house is excavated and a space created. The insertion of a polycarbonate and steel cruciform object allows habitation, setting up a complex series of interconnected and overlapping spaces. The object, a piece of architectural furniture, spreads treelike from a concentrated base housing a kitchen, toilet, storage and stairwell. Above this is a platform for sleeping, dressing and study spaces. The four branches of the structure hold various functions – two spanning to the side walls act as wardrobes, while the branch to the front is a cantilevered reading desk for the teacher-client. The fourth branch extends through the rear wall and projects two metres beyond it housing a shower room. This room is glazed to the sky, reminiscent of